Od davnina se kozjem mlijeku pridaju ljekovita svojstva. Nekad su ga nazivali bijelim zlatom.

  • Legenda kaže da je nimfa hranila Zeusa (vrhovnog boga grčke mitologije) upravo kozjim mlijekom. Kao lijek koristili su ga i stari Grci, dok su ga stari Egipćani smatrali čuvarem ljepote.
  • Po sastavu je najsličniji majčinu mlijeku, pa je izvanredan imunostimulator i preporučuje se njime hraniti djecu koja se slabije razvijaju. Ne izaziva alergije i netoleranciju pa ga mogu konzumirati i najmanje bebe. Probavlja se 40 minuta, u odnosu na dva i pol sata, koliko je potrebno kravljem mlijeku. Bogato je oligosaharidima, koji djeluju protuupalno, a kako ne sadrži laktozu, odnosno mliječni šećer, regulira poremećenu funkciju crijeva.
  • Koristi se i za jačanje imuniteta, protiv anemije, u borbi protiv ateroskleroze, kao moćan lijek za liječenje bronhitisa i upala, protiv kašlja, a djeluje i antikancerogeno.
  • Ako se zbog specifičnog mirisa i okusa ne možete naviknuti piti kozje mlijeko, preporučamo za početak konzumirati kozji sir.